Ann Fernholm är forskare och har disputerat i molekylär bioteknik vid Uppsala Universitet. Ann Fernholm skriver inte traditionella kokböcker utan hennes böcker granskar och går i detalj igenom de traditionella kostråden som vi har lärt oss som sanningar.
Ann Fernholms delar med sig av sin kunskap och forskning i flera böcker om mat för barn. Böckerna riktar sig till föräldrar som vill ha råd om hur de ska tänka kring deras barn och vad de äter.
Hennes böcker vilar på en vetenskaplig grund och innehåller väldigt mycket nyttig information som kan vara bra för föräldrar att ha med sig så att de enklare kan navigera runt bland alla olika råd man får om barn och mat.
Om du är intresserad av hur maten påverkar din hälsa så Ann Fernholms böcker ett tips. Hon går igenom allt från vad livsmedeln i butikerna egentligen innehåller och vad socker egentligen gör med våra kroppar.
Hon är en av grundarna och initiativtagarna till kostfonden som är en organisation som fokuserar på hur maten kan motverka typ 2-diabetes.
Hur gammal är Ann Fernholm? Ann är född den 11:e September 1969
Ann Fernholm's kokbok Fejkmaten
Fejkmaten
Boken släpptes 25 mars 2022
Bokens beskrivning:Vi har lagt mycket energi på att debattera hur många ägg vi kan äta per dag eller om barnen ska få röd eller grön mjölk i skolan. Under tiden har maten vi köper i butiken genomgått en fullständig förvandling. Det är som om en plastikkirurg hade satt kniven i de ursprungliga råvarorna och gett dem ett helt nytt ansikte. Med hjälp av skruvpressar och hydrocykloner förändras deras form, konsistens och innehåll. Sedan blandas de med lite förtjockningsmedel, aromer och färgämnen och kläs i en säljande förpackning.
I Fejkmaten granskar Ann Fernholm den moderna livsmedelsindustrin och presenterar en unik lista över de vanligaste ingredienserna i vår mat, där över hälften utgörs av ren stärkelse, socker, tillsatser och andra ultraprocessade ämnen. Hon blottlägger hur företagen marknadsför sina varor som nyttigare än vad de egentligen är och hennes öppna brev till olika livsmedelsföretag är ett nöje att läsa – och samtidigt skoningslösa i sina avslöjande formuleringar. I flera fall har hennes anmälningar lett till förändringar: vit choklad får inte längre marknadsföras som ”yoghurt” i naturgodishyllan, och havredryck får inte längre beskrivas som ”osötad”.
I bästsäljaren Ett sötare blod undersökte Ann Fernholm vad socker gör med våra kroppar. I Fejkmaten tar hon ett helhetsgrepp på livsmedelsindustrin och inför här också ett nytt begrepp: frånsatser. Vad händer när välgörande ämnen som vi behöver för att må bra försvinner ur maten när den processas?