
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar
Bokrean 2024 drar igång den 20:e Februari och vi har kollat runt bland de kokböcker som reas ut. I den här artikeln så kan ni läsa om de fynd som vi har hittat och de kokböcker som vi tycker är värda att spana in. Tipsen är uppdelade i vegetariska och generella kokböcker så att du lättare ska kunna hitta det som passar dig.
Innehåll
Vanliga frågor om bokrean
Här har vi samlat vanliga frågor som ställs om den stora bokrean som sker varje år, både på nätet och i butik.
När börjar bokrean 2024?
Bokrean 2024 börjar den 20:e Februari. Det är svenska bokhandlare-föreningen som beslutar när bokrean startar och det datum får alla handlare förhålla sig till. Hos flera E-handlare kan du förbeställa böcker ett par veckor tidigare.
Hur länge pågår bokrean 2024 ?
Det finns inget bestämt datum hur länge bokrean varar utan det är upp till de olika handlarna att sätta datumet. På till exempel bokus slutar bokrean 26:e mars 2024. Vanligtvis pågår bokrean tills böckerna tagit slut. Så ofta brukar rean vara i cirka en månad. De mer populära titlarna tenderar dock att ta slut tidigare.
Kokböcker på bokrean 2024 - Vi tipsar
Det är ett digert utbud av kokböcker på årets bokrea och det har inte varit enkelt att sålla bland alla böcker. Vi har gjort vårt bästa och valt ut våra favoriter. Det finns en hel del kokböcker som släpptes så sent som för bara några månader sedan på årets bokrea så det är ett bra läge att köpa en kokbok på rea nu!
- Alla kokböcker på bokrea hos Adlibris
- Alla kokböcker på bokrea hos Bokus
- Alla kokböcker på bokrea hos Akademibokhandeln
Gå direkt till: Vegetariska kokböcker på bokrea

Middag i en gryta
En av Sveriges största matprofiler, prisade kocken Tareq Taylor, kommer här med en ny kokbok full av grytor. En gryta sköter sig mer eller mindre själv på spisen och gör att du kan ägna dig åt gästerna i stället för åt matlagning. Så använd kastrullen modell större eller grytan som står där i köksskåpet – ofta! Visst kan det ta lite tid att få till det där möra köttet som smälter i munnen, men medan grytan puttrar kan du ju göra helt andra saker. Ett stort plus med grytor är att de ofta kan förberedas och lagas i förväg, ett annat är att de efter någon dag smakar ännu bättre. Och med Tareq Taylors omisskännliga smaksäkerhet och kryddning från jordens alla hörn kan det förstås inte bli annat än gott, oavsett om grytan är grön eller innehåller kött, fågel eller fisk.


100 små rätter
100 små rätter vänder sig till dig som älskar att äta länge, mycket och brett. Recepten passar för alla tillfällen, lathetsgrader och preferenser, och fördelen är att du kan kombinera dem precis hur du vill och få till en riktig pangmiddag.
Boken är uppdelad i kategorier och färger som hjälper dig att hitta rätt bland smaker och stilar. Är du sugen på krispighet och citrus? Då är de lila recepten något för dig. Är du sugen på värmande umami och hetta? Då passar de rosa recepten perfekt. Här finns något för alla. Läs, laga och njut!


Indien i mitt svenska kök
Indisk mat behöver inte innebära massa kryddor och krångel, utan kan vara snabb vardagsmat.
Den är också som gjord för den svenska sommarens alla fester, picknickar, bufféer och grillkvällar. Till hösten passar värmande currygrytor, soppor och frasiga samosas för såväl finmiddag som svamputflykt.
I sin senaste kokbok har Malin Mendel samlat sina allra bästa recept, sådant hon lagar till sin familj såväl som till kalas och bjudningar. Rätterna är lätta att göra, enkla att anpassa till alla och både färggranna och smakrika! Dessutom går de oftast att förbereda, grytorna blir bara godare av att stå till sig.
Malins passion för indisk mat väcktes redan när hon var liten. I denna personliga bok delar hon med sig av minnen och mat från barndomen i Pakistan, och från somrar i Bohuslän och Dalsland.
I sitt eget kök lagar Malin mest indiskt, men hämtar ibland inspiration från reportageresor till andra länder eller svenska traditioner. För likheterna finns, till exempel äts makrill även i Indien.


Morberg lagar husmanskost II
Klassiker från Europas kök
”Planen var att göra en ny bok om svensk husmanskost. Det blir lätt, tänkte jag. Men snart märkte jag att alla raggmunkar, fläskläggar, kalopser och stekta strömmingar tagit slut. Jag hade lagat ALLA de mest älskade godingarna redan. Men om jag kikade runt hörnet? Därute i Europa finns ju massor av rätter med rötter som kärleksfullt förädlats i generationer och aldrig blir omoderna. Boeuf bourguignon, choucroute garnie, polska dumplings, torsk på norsk, apfelstrudel – genuin och välkomponerad mat med tradition, lika självklar som vår egen husmanskost. Det är det jag lagat här.
Det finns en anledning till att vissa rätter blivit klassiker. De är goda.”


Ett bord, flera smaker - Vinnare av Sveriges mästerkock 2022
”Grundtanken med min kokbok är att alla själva får komponera sin egen måltid av flera mindre rätter. Jag gillar att ställa fram en massa olika fat på bordet och sedan får man välja vad man vill lägga upp på sin tallrik. Det skapar en bra atmosfär runt bordet. Andra viktiga punkter för mig och min matlagning är att:
• det ska vara enkelt (de flesta recept har färre än tio ingredienser)
• det ska vara prestigelöst (vill du ta en genväg – fine, det kan bli jättegott ändå!)
• det ska vara lättillgängligt (alla råvaror går att köpa i Katrineholm så du kan säkert också hitta dem!).
Så kom jag fram till Ett bord, flera smaker, en kokbok med recept på mellanrätter som serveras ”family style”. Med få ingredienser som är lättillgängliga och helt utan prestige. Hoppas ni hittar något ni gillar!”


Favoriter
Filip Poon, favoriten från Sveriges mästerkock och Youtube, släpper sin första kokbok! Och precis som på hans kanal är det en härlig blandning av rätter från hela världen, klassiker och nya favoriter.
Det är lättlagad mat som många gillar – kebabpizza, bbq-ribs och burgare – men också lite mer avancerade rätter från det asiatiska köket eller varianter på klassiker till den lite finare middagen. Och allt med samma smaksäkerhet som ledde till jobberbjudanden från både Markus Aujalay och Leif Mannerström efter en provsmakning i Sveriges mästerkock.
Med samma härliga energi och glädje som på Youtube ger Filip dig i denna bok redskapen för att bli en riktig spiskrigare hemma i ditt eget kök.

Vegetariska kokböcker på bokrean 2024
Vegetarisk mat har aldrig varit mer populärt än vad det är idag och det syns även bland alla kokböcker som ges ut om vegetarisk mat. Vi har hittat flera guldkorn på bokrean i år så om du vill slå till på en vegetarisk kokbok så är det ett ypperligt läge nu. Här har vi valt ut de bästa vegetariska kokböckerna, enligt oss, som är på rea under bokrean i år.

Kaosvego
Kaosvego är kokboken för dig som vill åt magin vid middagsbordet, bara inte jobba ihjäl dig för att nå dit. Med tjuren Ferdinand som ledstjärna har författarna till succékokböckerna Meravego, Ännu mera vego och Mega vego skapat ett femtiotal helt nya recept på vegetariska vardagsmåltider som går snabbt att svänga ihop och inte kräver tusen krångliga ingredienser för att bli goda.
Laga quesadillas på en kvart, släng ihop en latmanslasagne eller fixa en nektarinpasta med rostade honungsmandlar i en handvändning.Allt för att få tid över till allt det där andra, som också spelar roll att sitta ner, njuta av maten och lukta på blomm persiljan.


Plåtmat
I Plåtmat - gröna rätter i långpanna lär du dig allt du behöver veta för att bli en mästare på att tillaga vegetariska allt-i-ett-rätter. Boken är uppdelad i två delar. I den första lär du dig hur du lagar de bästa plåtmåltiderna på ett kreativt och enkelt sätt med hjälp av ett antal vardagsguider.
I den andra delen hittar du över 40 recept fördelade under kategorierna förrätter, huvudrätter, desserter, tillbehör och såser. Recepten varvas med inspirationsguider som smakkartor, ersättningslistor, hitte-på-plåtar och nya begrepp som guacamoleprincipen och tacokonceptet. Du hittar allt från sallader till pytträtter, biffar, pasta och desserter.


Vegansk hemkunskap
Har man ambitionen att äta kinamat varje dag ingår det ju helst att man minst några gånger i veckan väljer vegetariskt. Därför kommer även en separat, helt växtbaserad version där vissa av de 70-tal recept som finns i Kinamat varje dag anpassats att funka utan kött, medan andra recept är helt nya.


Middagskompassen
I Det veganska köket delar en av Sveriges största vegoprofiler, Mattias Kristiansson, med sig av växtbaserad mat när den är som bäst. Enkel vardagsmat, rolig festmat, grönt protein, biffar, bollar, såser, husmanskost, desserter och mycket mer.
Recepten blandas upp med värdefulla tips, grön kunskap, sprudlande matglädje och inspiration. Det här är en vegansk kokbok för dig som vill skära ner på kött, ägg och mjölkprodukter och dyka med gaffeln först in i ett färgsprakande vegorike.
