Björn Frantzén är Sveriges stjärnkock nummer ett. Han har inte bara en restaurang utan två med tre stjärnor i Guide Michelin. Restaurangerna som Björn Frantzén driver som har tilldelats tre stjärnor är Restaurant Frantzén i Stockholm och Zén i Singapore.
Att få ta del av Björn Frantzéns recept och tips i en kokbok är verkligen smått unikt då det inte är många kockar som har lyckats med bedriften att få tre stjärnor i Guide Michelin. Björn är faktiskt den enda hittills(2022) i Sverige som mäktat med den bedriften.
Björn har jobbat på många restauranger med stjärnor runt om i Europa innan han valde att starta sina egna restauranger. Förutom Restaurant Frantzén så har han bland annat varit med och grundat The flying Elk, Brasserie Astoria och flera restauranger utomlands.
Björn Frantzéns kokböcker riktar sig inte bara till de som har ambitioner att få tre stjärnor i guide michelin utan han har gett ut flera kokböcker som passar bra för hemmakocken. I kokboken Frantzén så delar han med sig av recept från restaurangen men också mycket intressant fakta om hur teamet går tillväga och tänker när de skapar rätterna. En kokbok för alla matgourmander.
Björn har ett barn med diabetes och delar med sig av sina erfarenheter om att laga vardagsmat som passar en diabetiker i Björn Frantzens kokbok för diabetiker
Hur gammal är Björn Frantzén? Björn är född den 26:e Januari 1977
Björn Frantzén's kokbok Frantzén
Frantzén
Boken släpptes 24 mars 2021
Bokens beskrivning:En helt världsunik restaurang, i Stockholm, har lyckats omdefinera modern hedonistisk gastronomi. Restaurant Frantzén är en sensation inom global fine-dining, och nu delar teamet bakom denna succé med sig av recept, inspiration, tankar och detaljer runt skapandet av denna gastronomiska destination och institution. Obs! Boken är på engelska.
Att skapa och driva en restaurang i den här dimensionen kräver inte enbart perfekta ingredienser och den senaste tekniken; allt handlar i varje steg om den mänskliga faktorn. Ohämmad kreativitet och hantverksmässig perfektion. Restaurant Frantzén är ingen krogfabrik, det är en konstnärlig ateljé. Rätternas skapande är centralt på Frantzén, gästernas resa i detta universum är både visuell och taktil, alla medverkande spelar sina outbytbara roller. Handgjort och skräddarsytt, emotionellt och överraskande, oförglömligt och personligt. Den enda restaurangen i Sverige att tilldelas Michelinguidens högsta utmärkelse, tre stjärnor, och med otaliga extrema utmärkelser i internationella guider och branschrankings, så är en måltid på Frantzén en global destination som ingen matintresserad vill missa.
Boken går i detalj igenom de mest ikoniska rätterna, steg för steg, skapade av teamet på Frantzén. Illustrerat av Martin Botvidssons och Stefan Gissbergs fotografier, texter av Mattias Kroon, inramat av design och layout signerat Stefan Gissberg.
Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker. Björn Frantzéns gastronomiska uttryck är verkligen värt resan och är en gastronomisk upplevelse som ingen annan.