Jonas Cramby är en kokboksförfattare och matskribent som länge jobbat för tidskriften Café. Förutom att skriva tradionella kokböcker så har även gett ut ett antal böcker i foodisar-serien, Tokyo för foodisar och Stockholm för foodisar. De här böckerna kan ses som en reseguide med fokus på mat och restauranger i den aktuella staden. Böckerna har getts ut på flera språk i flera länder.
Jonas Crambys matlagning och recept hämtar influenser ifrån hela världen. I Crambys kokböcker så har det hittills handlat mycket om det asiatiska köket och det sydamerikanska köket. Han har släppt över fyra kokböcker med recept från det asiatiska köket.
Kokböckerna av Jonas Cramby bygger på mycket research. Han försöker lära sig av lokalbefolkningen hur maten lagas på autentiskt vis. Sedan vidareutvecklar han ofta recepten så att de passar hans egen stil. Resultatet brukar bli väldigt bra!
Hans krönikor har blivit flerfaldigt hyllade och år 2009 blev han utsedd till årets krönikör av Sveriges Tidskrifter. Krönikorna handlar
Hur gammal är Jonas Cramby? Jonas är född den 27:e Januari 1970
Jonas Cramby's kokbok Mackor
Mackor
Boken släpptes 30 april 2021
Bokens beskrivning:När John Montagu, den fjärde hertigen av Sandwich, fick den briljanta idén att stoppa kallskuret kött mellan två brödbitar uppfann han inte bara den första, riktigt moderna måltiden. Han skapade en global besatthet. Idag finns det nämligen varianter av den portabla, billiga – men framförallt läppsmackande goda – mackan i de flesta kulturer och det är på tiden att det kommer en bok som tar ämnet på allvar.
I över 100 recept lär du dig bland annat hur du gör perfekta versioner av klassiker som club sandwich, reuben och BLT samt får bekanta dig med lite mer exotiska smörgåsar som muffulettas, tortas, po’boys och banh mis. Mackorinnehåller smörgåshistoria, mackfilosofi, hur man bakar de perfekta bröden, gör egen ost och charkuterier, dessutom vilka tillbehör och verktyg varje mackälskare alltid bör ha hemma.
Detta är helt enkelt en kokbok som äntligen ger den blygsamma mackan all den respekt som den förtjänar. För hemligheten bakom att leva lyckligt är ju trots allt, som musikern Warren Zevon sa på sin dödsbädd, att ”uppskatta varenda macka.”
Jonas Cramby jobbar som frilansskribent, krönikör och krogskribent. 2009 blev han utsedd till årets krönikör av Sveriges tidskrifter. Han har tidigare gett ut Tokyo för foodisar i foodisar-serien samt fem mycket hyllade kokböcker: Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.