Om det finns en kokbok som kan kallas kokböckernas kokbok så är det "Det goda franska köket" skriven av Julia Child.
Julia Child resa till att bli en hyllad kokboksförfattare kan beskrivas som något brokig. Det var när hon flyttade till Frankrike som hon fick upp ögonen för det franska köket. Julia flyttade till Frankrike eftersom att hennes man fick jobb på den franska ambassaden i Paris. Hon gick i köksskola på Cordon Bleu och lärde sig mycket om den franska kokkonsten.
Väl tillbaka i USA så började Julia Child laga mat i TV. Hon blev snabbt otroligt populär och hennes sätt att vara gick hem hos tittarna. Hennes karakteristika röst och Julias beskrivningar av sin matlagning gjorde att väldigt många amerikaner lärde sig fransk kokkonst av Julia.
Julia Childs kokbok "Mastering the art of French cooking" gavs ut första gången 1961 i USA och har därefter översatts till mängder av språk. På svenska blev namnet på Julia Childs kokbok "Det goda franska köket". I kokboken delar hon med sig av mängder av recept och med en noggrannhet som du sällan skådar i andra kokböcker, det är väldigt detaljerat och noggrant.
Även om det var väldigt länge sedan boken gavs ut anses den fortfarande vara en av de bästa kokböckerna för den som vill lära sig att laga mat från grunden som ett riktigt proffs.
Julia Childs liv och matlagningskonst har skildrats i en film som heter Julie & Julia. I filmen får man följa Julie som är en matbloggerska som blir smått besatt av Julia Child och hennes kokbok. Julie bestämmer sig för att laga alla recept och blogga om resultatet av varje recept. Parallellt får man följa Julia Child och hennes liv från USA till Frankrike och tillbaka.
När levde Julia Child? Julia Child föddes den 15:e Augusti 1912 och dog den 13:e Augusti 2004.
Julia Child's kokbok Det goda franska köket - Julia Child
Det goda franska köket - Julia Child
Boken släpptes 22 april 2021
Bokens beskrivning:I Julia Childs vid det här laget klassiska, för att inte säga ikoniska Det goda franska köket finns ALLT för den som vill lära sig laga mat på riktigt, ryggraden i fransk matlagning. Det är noggrant, passionerat och helt befriat från genvägar. Både vad gäller tid, råvaror och tillvägagångssätt.
Vill man till exempel baka bröd, förklaras processen i inte mindre än 34 steg. Trodde du att en omelett var lätt ihopvispad? Efter 12 sidors omelettläsning inser man att det bara är att börja om helt från början. Det är långsamt, det är extremt detaljerat, och det ligger helt rätt i tiden!
Det goda franska köket gavs ut för första gången 1960-talet. Den första svenska utgåvan kom 1980 och följdes sedan av flera utgåvor i olika format – alla är idag eftertraktade antikvariatsböcker. Lotta Lundgren har skrivit förordet till den nya utgåvan.