Kokboksförfattaren Märit Huldt var en svensk matskribent som jobbade på Svenska Dagbladet i över 25 år. Märit Huldt använde sig av signaturen "Hiram" och kom ofta att bli kallad Hiram istället för Märit Huldt.
Hiram var en folkbildare inom matlagning och bjöd läsarna i Svenska Dagbladet på lättlagade recept med fokus på bra råvaror. Förutom att dela med sig av sina recept i tidningen så gav också Hiram ut flertalet kokböcker. Många av Hirams kokböcker säljs inte längre men kan gå att få tag på begagnad eller hos bokantikvariat.
För den som vill köpa en kokbok med recept av Hiram så gavs det 2011 ut en kokbok som samlar många av hennes bästa recept. Hirams bästa kokbok är skriven av Milena Bergquist som valt ut de bästa recepten från Hirams receptsamling.
Hiram blev 1983 den första kvinnan att väljas in i Gastronomiska Akademin. Till minnet av Hiram så delade Gastronomiska Akademien ut "Hirampriset" till en matskribent eller kokboksförfattare som verkar i hennes anda. Lotta Lundgren är en av pristagarna till Hirampriset.
Märit Hiram Huldt's kokbok Hirams gröna kokbok
Hirams gröna kokbok
Boken släpptes 3 juni 2013
Bokens beskrivning:Märit Huldt, alias Hiram, var en av Sveriges genom tiderna främsta matskribenter. Hennes enkla och roliga recept byggde på filosofin att matlagning ska vara opretentiös och lustfylld, och hon var tidig med att påtala vikten av råvaror med hög kvalitet. Precis som med alla annan matlagning var Hiram före sin tid när det gällde vegetariska rätter.
Hirams tidigare utgivning innehåller massor av roliga, enkla och ovanliga gröna recept på förrätter, tilltugg, middagar och efterrätter. I Hirams gröna kokbok har matskribenten Milena Bergquist samlat de allra bästa, totalt cirka 130 recept, varvat med sina egna tips för att tillaga grönare rätter.
Exempel på recept är österrikisk potatissoppa, friterade lökringar, spagetti Zoagli, ostlåda med valnötter och jordgubbsmaräng.