Charmig, lättälskad, en lysande kock – det är Tina! Tösen från Ramlösa, mästerkocken Tina Nordström, är tillbaka med en generös och lustfylld matbibel. Tina – hur du enkelt lagar min allra godaste mat är en bok att bläddra i, laga ur, spilla på och leva med. Glöm alla tråkiga måsten och regler som förstör det roliga med matlagning – i Tinas kök är det högt i tak och aldrig långt till en alternativ lösning, hellre streetsmart (eller ”kökssmart”) än glädjelös perfektionism. För att lyckas krävs varken ett tjusigt kök, obegränsat med tid eller exklusiva råvaror – bara att man vågar släppa sargen.
Tina – hur du enkelt lagar min allra godaste mat är 384 sidor bläddervänlig matglädje som gör sig bäst bredvid skärbrädan, kniven och pepparkvarnen på köksbänken, långt från traven med tjusiga coffee table-böcker. Ligger den här kokboken ren och fin på soffborden har jag misslyckats, menar hon. I över tio år har Tina Nordström lagat mat i tv och hennes recept har blivit favoriter vid många svenska köksbord. Nu är hon tillbaka med sin största kokbok hittills där hon får visa upp hela sin repertoar – från kött, fisk, fågel och vegetariska rätter till bröd, kakor och desserter.
Tina låter oss glänta på dörren till sitt kök och delar med sig av inte mindre än 234 favoritrecept. Hon ger oss dessutom frikostigt med kocktips och förslag på smarta genvägar. Med enkla metoder ”förvandlar” hon en maträtt till en annan, så att råreceptet på färs enkelt kan bli köttbullar från Sverige, Italien eller Grekland, och fiskfärsen antingen vardagsburgare eller lyxiga queneller, för att ta några exempel. I Tina – hur du enkelt lagar min allra godaste mat finns såväl snabba vardagsräddare som lite mer tidskrävande rätter som passar fredagsmyset eller det sociala helghänget: tacos, grillat, tapas och plockmat som för oss samman runt bordet. Här finns rätter från världens alla hörn men också svensk husmanskost och recept baserade på skånska matminnen från Tinas barndom, som klassikern Skånsk äppelkaka. Tina är nu tillbaka i Ramlösa, där allting en gång började. Numera har hon sitt arbetskök i lägenheten där hon växte upp och där är också alla bokens recept provlagade och förevigade av fotografen Charlie Drevstam.