Fredrik Eriksson är en berömd svensk kock och kokboksförfattare som länge har har synts i TV-rutan. Fredrik har lagat mat i nyhetsmorgon på TV4 sedan 1992.
Fredrik Eriksson har skrivit flera kokböcker och Fredrik Eriksson gav ut sin första kokbok så tidigt som 1992. Fredrik är en av redaktörerna bakom klassikern Bonniers kokbok. En kokbok som finns i många svenska hem. Fredrik är också delaktig i framtagandet av menyn till nobelfesten och har varit med och författat kokboken med recept från nobelfesten. Den här kokboken vann pris som världens bästa kokbok 2017 på Gourmand Awards och har också getts ut på engelska.
Fredrik började sin karriär med anställning på Erik Lallerstedts restauranger där han fick en gedigen utbildning. Han har också jobbat på ett antal franska topprestauranger med stjärnor i Guide Michelin. Med all den här erfarenheten i bagaget så har också lyckats väl med sin egna restauranger.
Om ni vill prova på maten som Fredrik komponerar så finns det flera möjligheter. Fredrik Eriksson driver för närvarande två restauranger i Stockholm. Långbro Wärdshus och restaurangen på Nationalmuseum.
Han har blivit flerfaldigt prisbelönt och har vunnit pris som kockarnas kock och årets kock i Sverige. En tävling som han på senare år också varit ordförande för.
Fredrik Eriksson har länge varit känd för sina recept på fisk & skaldjur och han har på senare år börjat fokusera mycket på grön mat med fokus på hälsa och klimatet.
Hur gammal är Fredrik Eriksson? Fredrik är född 1964
Fredrik Eriksson's kokbok Nobelfesten - nya recept och klassiska menyer
Nobelfesten - nya recept och klassiska menyer
Boken släpptes 20 oktober 2016
Bokens beskrivning:Utsedd till "Årets bästa kokbok, alla kategorier", i samband med Måltidsakademiens prisutdelning på Sveriges Radio. Motiveringen lyder: Matfantasterierna på festernas fest har satts i ett samtida sammanhang och fått en nutida tolkning av Niclas Wahlström, med bistånd av högsta expertis och vackrast möjliga inramning. Dags för Nobelbankett i hemmaköket!
Nobelfesten är världens mest prestigefyllda bankett. Menyn är varje år föremål för stor uppmärksamhet och är en väl förborgad hemlighet fram till dess att faten bärs in i Blå hallen i Stockholms stadshus. Nu har några av de främsta Nobelkockarna skapat en kokbok utöver det vanliga. Här finns utförliga recept på ett femtiotal av de mest välsmakande anrättningarna – såväl förrätter, varmrätter som efterrätter. Detta urval av klassiska och nya rätter bildar en vacker och inspirerande kokbok, som innehåller allt annat än vardagsmat. Här finns rätter som är lätta att tillaga men också mer avancerade för den som vill skapa en måltid långt utöver det vanliga. Recepten är skrivna för åtta till tio personer, vilket ytterligare understryker att det är fråga om festmat. Men allt går att anrätta i ett normalutrustat kök!
Niclas Wahlström ansvarade för Nobelmiddagarna 2009 och 2010. Han är gastronomisk ledare vid Saluhallen Slakteriet i Västerås och har tillsammans med Gert Klötzke tidigare skrivit den prisbelönta kokboken Smörgåsbord för Max Ström.
Fredrik Eriksson är kulinariskt ansvarig vid Nobelstiftelsen och varje år aktiv i valet av Nobelfestmeny. Han driver till vardags Långbro värdshus och är ordförande i Årets kock.
Gert Klötzke är ledare för Kocklandslaget och även han kulinariskt ansvarig för Nobelfesten. Han är en av Sveriges allra mest erfarna kockar och har skrivit ett stort antal kokböcker.
Magnus Skoglöf är en av Sveriges främsta matfotografer med mer än 25 års erfarenhet.