Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar
Om du letar efter den bästa kokboken för att hjälpa dig med din matlagning under 2024 har du kommit till rätt ställe. I den här artikeln guidar vi dig genom populära och nya kokböcker som har släppts eller kommer att släppas i år. Vi listar våra favoriter som vi tycker är värda att köpa. Oavsett om du letar efter en kokbok fylld av klassiska recept eller något mer experimentellt så finns det något för dig!
Det släpps omkring 300 kokböcker per år i Sverige så det är inte helt lätt att navigera runt bland alla nya och bra kokböcker som släppts. Här försöker vi hjälpa dig genom att tipsa om våra favoriter bland alla nya kokböcker som släppts 2024.
Listan uppdateras löpande under året efterhand som nya böcker ges ut. Tipsen är uppdelade i två olika sektioner. En sektion med de bästa nya vegetariska kokböckerna 2024 och en med de bästa kokböckerna med blandad mat.
Missa inte heller vår topplista över de kokböcker som säljer bäst just nu.
De bästa nya kokböckerna 2024
2024 bjuder på många fina släpp och bland annat så släpper stjärnkocken Mathias Dahlgren en kokbok i år.
Nudlar
Jennie Walldén har skrivit en kokbok om hur du gör magi med nudlar. Ett klockrent val av kokbok 2024med tanke på den omvärldssituation vi befinner oss i.
Jennie Walldéns första kokbok kom ut 2013 och sedan dess har hon räddat middagen hos hundratusentals svenska familjer, både till vardag och fest.
Asiatiska ingredienser är idag ett naturligt inslag i de flesta matbutiker. I kommunikationen med sina många följare har Jennie börjat se ett tydligt mönster, nämligen passionen för nudlar. I den här boken får du lära dig allt om olika sorters nudlar och vad de passar till.
Den är packad med recept där nudlarna är stjärnan vare sig det ska gå kvickt efter fotbollsträningen eller du ska imponera på vänner. Du stiftar bekantskap med rätter som Drunken Noodles med räkor, Myror som klättrar i träd, Bang Bang Chicken Noodles och TikTok-Nudlar, men också fräscha sallader, många vegetariska nudelrätter och en hel uppsjö med grytor och soppor med nudlar.
Jennie har en unik förmåga att med bara några få välvalda smaksättare sätta guldkant på sina recept och genast göra dem till läsarnas nya favoriter.
Käka gott månad för månad
Tina Nordström, vår mest folkkära matprofil som inspirerar till god och lustfylld mat både i tv-rutan och i sina sociala kanaler, kommer nu med sin nya kokbok Käka gott månad för månad.
Tinas devis är att det ska vara roligt att laga mat och det får gärna vara enkelt! Käka gott månad för månad är boken som gör det enkelt och kul att laga käk i säsong, där varje månad får ett eget kapitel med tips om vad man ska fylla skafferiet med och vad som är bra att frysa in och bjuda på när grannen oväntat knackar på. Och massor av goda recept och inspiration och peppning till alla matälskare där ute i köken så klart!
Ett bord, flera smaker - Vinnare av Sveriges mästerkock 2022
Tittarfavoriten från sveriges mästerkock Adam Thulins kokbok. Adam var den som till slut stod som segrare av Sveriges Mästerkock 2022 och släppte denna spännande och populära kokbok i samband med segern. Adam är en riktig matlagningstalang så den här boken kommer garanterat att ge dig mängder av inspiration och nytänk i köket.
Utdrag från bokens baksida:
”Grundtanken med min kokbok är att alla själva får komponera sin egen måltid av flera mindre rätter. Jag gillar att ställa fram en massa olika fat på bordet och sedan får man välja vad man vill lägga upp på sin tallrik. Det skapar en bra atmosfär runt bordet. Andra viktiga punkter för mig och min matlagning är att:
• det ska vara enkelt (de flesta recept har färre än tio ingredienser)
• det ska vara prestigelöst (vill du ta en genväg – fine, det kan bli jättegott ändå!)
• det ska vara lättillgängligt (alla råvaror går att köpa i Katrineholm så du kan säkert också hitta dem!)."
Sedir: Processen
Sedir: Processen är en kokbok som vill vara en vän och ett verktyg i köket. Författaren tar oss med från råvara till uppläggning, och läsaren får följa med i varje steg.
Rätterna är ambitiösa men råvarorna vanliga och metoderna enkla. Här finns en tydlig vilja att skapa nytt, recepten består alltid av en okonventionell ingrediens eller en oväntad kombination som gör att det smakar nytt och bättre.
Boken saknar klassisk kapitelstruktur men är lätt att dyka in i, varje recept är en egen berättelse.
Här hittas också små eleganta och otekniska knep;
- koka avlång pasta som spaghetti i stekpannan för jämnast resultat,
- förgyll en soppa med en kryddbukett
- lär dig vika fina wontons och upptäck hur lätt det är.
På vägen från råvara till tallrik riktas också ett stort fokus på ett ofta förbisett moment - uppläggningen. Hur man med färger och komposition kan presentera enkel mat vackert. Sedir tar oss med genom hela processen.
Zeinas bröd : Piroger, pajer, pizzor, börek, röror, soppor
Världen runt på 80 brödrecept! Så kan man sammanfatta Zeina Mourtadas nya bok.
Här lockar hon med matbröd som passar bra till mat, till exempel nordafrikanska msemen och libanesiska kaak. Här finns även mängder med recept på matiga, fyllda bröd som är rätter i sig själva: indiska tunnbröd fyllda med kryddig färs, keema naan eller latinamerikanska arepas con queso fyllda med smält ost.
Det tar inte slut där, här finns också underbara recept på börek, piroger, pizza, goda röror och soppor.
Mat som alla gillar!
Zeina har en osviklig känsla för kryddor och smakkombinationer, och här är recepten extra användbara - laga dem till frukost, lunch, buffé, till gryta eller soppa. Räkna inte med rester!
Helg med guldkant
Nu är det dags att sätta guldkant på helgens middagar tillsammans med hyllade matkreatören Catarina König och hennes nya bok Helg med guldkant, uppföljare till prisbelönta Mat med guldkant och Smårätter med guldkant.
Alla längtar vi efter helgen, och finns det något bättre än att bjuda hem vänner och familj och umgås, äta och dricka gott och njuta av tiden tillsammans? I sin nya kokbok visar Catarina König vägen till det där lilla extra som verkligen sätter guldkant på helgens middagar.
Detta är också boken för dig som vill lära dig att kombinera mat och dryck, allt för den optimala middagsupplevelsen. Matcha mat och dryck - vilket vin och vilken druva ska man välja, och vilket glas till vinet? Vad är taniner? Vad är dekantering och vilken temperatur ska ett rött respektive vitt vin samt bubbel ha vid servering?
Boken är fylld till brädden med allt man kan önska sig för att få till en oförglömlig middagsupplevelse: kapitel för kapitel får du ta del av välkomnande aperitifs och förplock, aptitretande förrätter, varmrätter med lyxig touch och självklart riktigt smarriga desserter.
Kalvdans och Ostbågar
EN BOK OM ATT SKAPA MATMINNEN!
Våra barndomar bygger i hög grad på minnen om mat. Att samlas runt mat och känna dofterna från köket är en del i banden som knyts mellan oss och vår omgivning. Mat är näring, omsorg och på många sätt mötet med världen.
När Björn Wahlund, till yrket kock och kökschef på Riche och Teatergrillen, blev pappa var ambitionen glasklar. Han och sonen skulle laga mat tillsammans!
Men sonens äter allt byttes snart ut till mackor med bara smör. Från att förberedelserna och måltiderna varit lustfyllda och roliga förvandlades de till tjat, konflikt och kamp.
Inifrån sin verklighet har Björn Wahlund gjort en personlig kokbok för föräldrar och matintresserade fylld av sina bästa recept, personliga berättelser och knep när vardagen är fylld av matvägran och inspirationen lyser med sin frånvaro.
100 små rätter - Klara Ingemyr
Från skaparen av instagramkontot 1000smaratter - Klara Ingemyr kommer här en kokbok som fokuserar på härliga smårätter. Perfekt kokbok för dig som vi ha inspiration till festliga måltider.
Bokens beskrivning
100 små rätter vänder sig till dig som älskar att äta länge, mycket och brett. Recepten passar för alla tillfällen, lathetsgrader och preferenser, och fördelen är att du kan kombinera dem precis hur du vill och få till en riktig pangmiddag.
Boken är uppdelad i kategorier och färger som hjälper dig att hitta rätt bland smaker och stilar. Är du sugen på krispighet och citrus? Då är de lila recepten något för dig. Är du sugen på värmande umami och hetta? Då passar de rosa recepten perfekt. Här finns något för alla. Läs, laga och njut!
För gott! - Astrid Nordin
Astrid Nordin är en av Sveriges största matinfluencers som till vardags bjuder hennes följare på massor av matinspiration på instagram och tiktok.
I Astrid Nordins första kokbok så har hon valt ut sina absolut bästa recept för att inspirera till roligare vardagsrätter. Det ska vara lättlagat men gott.
I den här kokboken trängs efterrätter, varmrätter, förrätter och allt däremellan. Det är matglädje och inspiration på hög nivå, sött, salt, kryddigt och nästan FÖR gott!
Mat i sommartid
I den här kokboken så fokuserar Mathias precis som det låter på sommaren och mat som passar då. Det är fokus på råvaror som är i säsong och rätter som passar i semestertider. Det är också rätter och råvaror som är rätt för tiden precis före och efter sommaren. Helt enkelt en bra kokbok för den varmare delen av året.
Utdrag från bokens baksida:
I hyllade kocken Mathias Dahlgrens nya kokbok är det fullt fokus på den ljusa tiden av året. Semesterfrukosten, brygglunchen, drinkarna med tilltugg, grillmiddagar och fester under ljumma sommarkvällar, midsommar- och kräftkalas, det hembakade, sommarens bär, skörde- och svampfester och odlandet.
Men boken spänner över en längre tid än bara sommaren – från dagen efter Valborg när brasan har slocknat och knopparna brister på björken, till när kvällarna börjar mörkna igen och båten måste upp ur sjön. Det är den tiden då det börjar bli dags att tända i brasan, dra på sig raggsockorna och njuta av en kantarelltoast och ett glas rött. Men innan dess, se först till att njuta av allt det goda som sommarköket och ljuset bjuder på!
Thai på 30 minuter
Tittarfavoriten från Sveriges mästerkock Wichudaporn Chaiyasaeng ger ut sin andra kokbok i år. Precis som namnet antyder så är det thaimat som går snabbt att laga alltså en perfekt kokbok med asiatisk mat för dig som vill lära dig mer om det thailändska köket.
Utdrag från bokens baksida:
Thailand är ju känt för sin fantastiska mat, men är den inte krånglig att laga själv? Svaret är: Nej, inte alls! Det går fort, det är enkelt, och resultatet blir underbart gott. Wichudaporn Chaiyasaeng ger i sin andra kokbok nycklarna till hur du snabbt lagar till din egen thaimat utan krångel. Det enda du behöver göra är att köpa några extra ingredienser från den asiatiska hyllan i matbutiken, sen är du redo att sätta igång. Thai på 30 minuter innehåller recept både till vardagsmiddagen, helgens bjudmiddag och en massa smårätter som är goda att servera antingen många tillsammans som en bufféhuvudrätt, eller som tillbehör.
Au Pif! - Emma Hamberg
Från Emma Hamberg som är mest känd som romanförfattare kommer här en härlig kokbok som fokuserar på det Franska köket. I boken så lär du dig bland annat hur du njuter av mat precis som i Frankrike utan att nödvändigtvis vara i Frankrike.
Utdrag från bokens beskrivning:
Om du hängivet och ogenerat ägnar dig åt livsnjuteri tillsammans med andra lever du inte bara roligare, utan även längre!
Enligt den tesen har Emma Hamberg skapat en högst personlig kokbok som är generös, klacksparkig – och fransk ut i fingerspetsarna.
”Man kan så lätt få för sig att fransk matlagning är svår. Något för de utvalda med höga vita kockmössor, silverkupor som lyfts under trumvirvlar och såser som bara får sjuda, aldrig koka. Fel, fel, fel! Fransk matlagning är egentligen väldigt lätt, det handlar bara om tid och väldigt mycket smör. Tid och smör finns i Provence, men det finns precis lika mycket smör och tid i den lilla svenska förortsettan, i faluröda torpet på landet, i radhusköket eller var du än är. Du ska inte vara ett dugg rädd, du ska bara ha tillräckligt med smör hemma, och följa recepten lite Au pif!
De bästa nya vegetariska kokböckerna 2024
Vegetarisk och vegansk matlagning blir allt populärare och utvecklingen av fantastiska recept går snabbare här än i någon annan kategori. I år så släpper bland annat den populäre bloggaren Gustav Johansson två stycken kokböcker, en nyutgåva och ett nytt släpp. Nedan så blandar vi både veganska och vegetariska kokböcker.
Vegansk hemkunskap
Om du kanske är sugen på att börja äta mer grönt och klimatsmart men inte riktigt kommit igång så är detta en bra vegansk kokbok. Gustav går igenom grunderna i vegomatlagning och gör det med lättlagade recept.
Utdrag från bokens baksida:
Gustav Johansson, som driver Sveriges största veganska blogg ”Jävligt gott”, berättar här om tekniker och råvaror och visar hur du kan använda dem på olika sätt. Recepten är enkla – de innehåller sällan fler än sju ingredienser och är klara på omkring 30 minuter – och precis som i Gustavs tidigare böcker är de förstås också jävligt goda. Oavsett om du är ny i köket, redan lagar veganskt men vill hitta nya genvägar eller har velat prova men tyckt att det verkar krångligt så finns det något för dig i ”Vegansk hemkunskap”.
Green Kitchen: Quick & Slow : Vegetariska recept för snabb vardagsmat och långsamma helgmiddagar
I Green Kitchen: Quick & Slow samlar David Frenkiel och Luise Vindahl allt de har lärt sig under åren i det gröna köket. Dessutom försöker de lösa två vitt skilda matlagningssituationer som de själva möter varje vecka: vardagarna med ont om tid och helgerna då matlagandet får ta mycket plats.
Quick erbjuder smarta frukostar och mellanmål, och enkla vardagsmiddagar som inte kompromissar med det viktigaste: att vara oemotståndliga! Det är rätter som kräver lite av en, men som erbjuder mycket.
Slow fokuserar på de utdragna helgmåltiderna då matlagandet blir dagens bästa stund. Här kan det handla om preppingen inför en pizzakväll med vännerna eller den stillsamma förberedelsen av ett långkok för storfamiljen.
Boken innehåller dessutom avsnitt om hur man gör smaksättare som kan lyfta vilken rätt som helst, hur man bäst förbereder sig inför veckan och mängder av tips om hur man säsongsanpassar eller ersätter med andra favoritråvaror.
Green Kitchen: Quick & Slow vill kasta ljus på allt det vegetariska köket har att erbjuda, för såväl vardag som fest, och visar att varje dag i veckan är värd den godaste och bästa maten!
Veganska klassiker
Precis som vi nämnde i inledningen så utvecklas vegoköket snabbt och med denna nyutgåvan av "Klassika rätter på veganskt vis" så får ni ta del av många goda gamla och framtida klassiker.
Utdrag från bokens baksida:
Här bjuds det på veganska versioner av våra favoriträtter från hela världen. För är det inte det många av oss drömmer om? Att äta rätterna vi älskar och samtidigt kunna ta hänsyn till miljön och djuren.
Här har Gustav samlat sina bästa recept på allt från köttbullar, pasta pesto, fooled pork och fish ’n’ chips till tikka masala, thailändsk curry och bouillabaise. Du får också massor av smarta tips på hur du kommer igång med att laga vegomat, vad du kan använda för alternativa råvaror och framförallt hur du gör maten jävligt god.