
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar
Sveriges mästerkock är ett väldigt populärt TV-program som sänts på TV4 sedan 2011. Som vinnare av tävlingen så vinner man dels pengar men också ett kokbokskontrakt hos Bonniers. Detta innebär att samtliga vinnare av sveriges mästerkock har gett ut minst en kokbok. I den här artikeln så kan ni läsa om samtliga vinnares kokböcker.
Innehåll
- Nazuk Turdieva vinnare 2023
- Adam Thulin - vinnare 2022
- Christin Kashou - Vinnare 2021
- Sofia Henriksson - Vinnare 2020
- Gabriel Jonsson - Vinnare 2019
- Erik Hammar - Vinnare 2018
- Klara Lind - Vinnare 2017
- Catarina König - Vinnare 2016
- Sandra Mastio - Vinnare 2015
- Amir Kheirmand - Vinnare 2014
- Jennie Walldén - Vinnare 2013
- Sigrid Bárány - Vinnare 2012
- Louise Johansson - Vinnare 2011
Alla vinnare i sveriges mästerkock har klarat sig igenom flera hårda gallringar och de har en sak gemensamt i att de har lyckats charma juryn med deras mat. Det är verkligen ett kvitto på att deras mat är god. Juryn har bestått av flera legendariska kockar genom åren. De jurymedlemmar som varit med flest säsonger är Mischa Billing, Leif Mannerström och Markus Aujalay. De senaste säsongerna så har Leif ersatts av stjärnkocken Tom Sjöstedt.
Nedan listas samtliga vinnare av sveriges mästerkock och den kokbok som de gett ut. Spana in kategorin sveriges mästerkock för att hitta kokböcker från andra profiler som varit med i programmet.

Nazuk Turdieva vinnare Sveriges mästerkock 2023
Svetsaren från Boden, med en fot i det uiguriska köket och den andra i Norrland.
I Sveriges mästerkock fick Nazuk Turdieva visa upp många nya sidor. För som juryn säger: ”Nazuks styrka är att hon inte är inriktad på en viss typ av mat, utan behärskar så många olika kök.” Och det är resorna och mamma Michriban som har inspirerat.
Här bjuder Nazuk på 40 recept på snacks, förrätter och varmrätter från när och fjärran. Så varför inte pröva något nytt till middag?
Bjud vänner och familj på en georgisk vitlökskyckling, svampdumplings med ingefärsmajonnäs eller den renfilé med blåbärssås som var starten på resan mot förstaplatsen. Och knepet? Laga med respekt för råvarorna och med kärlek!
Nazuk Turdievas passion för mat är något i särklass, vilket direkt imponerade på juryn i Sveriges mästerkock. År 2021 vann hon SVT-tävlingen Bäst i köket tillsammans med sin mamma och sin bror.
2023 visar hon än en gång sin känsla för att kombinera och lyfta fram nya smaker när hon vinner årets Sveriges mästerkock. Nazuk är 29 år, bor i Boden och jobbar som svetsare.


Adam Thulin vinnare Sveriges Mästerkock 2022
Adam Thulin egna kommentarer om idéerna bakom hans kokbok:
”Grundtanken med min kokbok är att alla själva får komponera sin egen måltid av flera mindre rätter. Jag gillar att ställa fram en massa olika fat på bordet och sedan får man välja vad man vill lägga upp på sin tallrik. Det skapar en bra atmosfär runt bordet."


Christin Kashou vinnare Sverige Mästerkock
”Med den här kokboken vill jag förmedla min kärlek till det ostasiatiska köket, och jag hoppas kunna inspirera fler att öppna upp sina sinnen för dess enastående råvaror och recept.”


Always hungry
”Jag har rest i över femtio länder och överallt finner jag samma sak: människor som samlas kring mat.”
Följ med årets vinnare av Sveriges mästerkock, Sofia Henriksson, på en matresa genom fyra världsdelar och tjugoen länder i fyrtio smakrika recept. Pröva nya rätter och laga dem tillsammans med vänner – upptäck världen och lär känna nya matkulturer hemma i ditt eget kök!


Från skog till bord
När Gabriel Jonsson lagar mat är det skogens råvaror som agerar huvudperson. Vilt, svamp och fisk kompletterat med säsongens grönsaker. Att ta tillvara på det som finns i skog och mark och laga mat med det årstiden bjuder är hans passion. Och inte sällan är det tillbehören som gör det – vad vore livet utan en riktigt god sås?


Min franska matresa
Kärleken till god mat har funnits i Erik Hammars liv ända sedan han som 18-åring började jobba som nisse på restaurang. Det är mat lagad från grunden som gäller och råvarorna spelar stor roll. Följ med Erik på en matresa genom Frankrike, från Alsace i norr via Normandie och Bourgogne till Bordeaux och Provence i söder.


Sydamerika - min matpassion
Kärleken till det syd- och centralamerikanska köket har funnits hos Klara Lind sedan barndomsåren i Guatemala och Costa Rica där hennes föräldrar arbetade. Här bjuder hon på läckra recept influerade av smakminnena från dessa år. Vad sägs om krispiga fläsk- eller fish tacos, ceviche, chilikryddad mexican street corn eller den dekadenta tårtan tres leches? Med få men väl valda ingredienser blir rätterna både goda och lättlagade.


Varje dag är en fest
När en matfashionista lagar mat blir det klassisk vardagslyx med rena smaker och snygga uppläggningar. Här finns Catarinas recept för en lyckad middagsbjudning, med alltifrån fräscha drinkar, aptitretande mingelmat, goda förrätter, maffiga huvudrätter och söta desserter. Varje dag är en fest hos Catarina, och därför finns också hennes bästa vardagsrätter med en guldkant.


Mat av Mastio
Det mesta av Sandras matlagning är riktig comfort food. Det är trygg, god och smakrik mat som möra lammracks med goda tillbehör eller helstekt saftig majskyckling med apelsin och salvia. I slutet av boken finns dessutom ett antal värdefulla grundrecept, som Nonna Rosannas kycklingbuljong.
Njut av Sandra Mastios mat, lär dig att med små medel variera dig, leka och trolla med vad du har hemma!


Världens bästa mat
"Vad kan vara bättre än räkor frästa i kopiösa mängder vitlök och olivolja? Eller en sötsyrlig och het glasnudelsallad? Eller sötklibbiga colamarinerade revbensspjäll som bara faller av benet? Jag har uppnått en dröm, en milstolpe och ett mål. Jag har vunnit Sveriges mästerkock och får möjligheten att inspirera dig med världens bästa mat."


Smaker i mitt hjärta - Korea möter väst
I år var succéprogrammet Sveriges Mästerkock tuffare än någonsin, med skickliga tävlande och stenhård jury. Men ingenting stod i vägen för smaksäkra Jennie Walldén och tävlingens första pris. Här delar hon med sig av sina spännande smaker, sin erfarenhet och kunskap: traditionella rätter från Korea och Italien samt nyskapande smakkombinationer där öst möter väst.


Spisvärme
” ’Min dröm är att skriva en kokbok om hur man lagar mat med känslorna.’ Det sa jag på uttagningen till Sveriges Mästerkock 2012. Att vinna verkade oöverstigligt, men under tävlingens gång kände jag verkligen att jag ville skriva den där boken, om jag så skulle behöva muta förläggare med marängtårtor och fläskbogar.” Men det behövdes aldrig några mutor. Sigrid Bárány vann nämligen tävlingen och fick därmed göra sin egen kokbok.


Taste by Louise
Mer än en miljon människor följde Louise Johanssons kulinariska resa i succéprogrammet Sveriges Mästerkock. Louise var doldisen från Romelanda som genom sin matlagning inte bara erövrade juryn och det svenska folket, utan som till slut även stod som segrare och korades till Sveriges första Mästerkock!
Taste by Louise bjuder på innovativ kokkonst, oväntade smakkombinationer och omsorgsfullt lagad mat presenterad med stil och finess. Louises kokbok innehåller husmanskost med en twist – rustik mat serverad på ett raffinerat sätt. Här hittar du massor med smarta matlagningstips och Louises uppläggningsskola lär dig att med enkla knep förhöja din måltid.
