Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar
Funderar du på att ge bort en kokbok i julklapp? Då har du kommit helt rätt! Här tipsar vi om de bästa kokböckerna att ge bort i present just nu. Det är en härlig mix med nya verk som släppts 2024 och även några riktigt bra klassiker.
Innehåll
Att ge bort kokböcker i julklapp är alltid ett säkert kort. En kokbok går hem i alla åldrar och oavsett om det är till mamma, pappa, mor- eller farföräldrar eller till ett syskon som du letar efter julklappsinspiration så finns det här något som passar dig!
När det kommer till kokböcker och julklappar så kan det vara bra att försöka vara lite personlig med ditt val av bok. Några saker som kan vara bra att fundera på när du ska välja julklapp:
- Vilken nivå ligger personen på i köket?
- Är det någon speciell typ av kost som personen äter? T.ex. Vegetarisk mat eller hälsosamma dieter
- Gillar personen att experimentera och testa på nya saker?
- Kanske är det någon kokboksförfattare som personen tycker mycket om
Lyckas du hitta en kokbok som matchar intressena hos personen som ska få julklappen så kan du vara säker på att hen kommer se att du har tänkt till lite extra!
Visste ni förresten att kokboken blev Årets Julklapp 2002? Enligt oss så är kokboken en utmärkt julklapp varje år som skänker mycket matglädje!
Kokböcker i Julklapp - Våra bästa julklappstips
Här har vi samlat våra bästa tips på kokböcker att ge bort i julklapp 2024. Det är många nya böcker som släppts det senaste året men också en del populära kokböcker som släppts för några år sedan men som fortfarande går hem i stugorna.
Käka gott månad för månad
Tina Nordström, vår mest folkkära matprofil som inspirerar till god och lustfylld mat både i tv-rutan och i sina sociala kanaler, kommer nu med sin nya kokbok Käka gott månad för månad.
Tinas devis är att det ska vara roligt att laga mat och det får gärna vara enkelt! Käka gott månad för månad är boken som gör det enkelt och kul att laga käk i säsong, där varje månad får ett eget kapitel med tips om vad man ska fylla skafferiet med och vad som är bra att frysa in och bjuda på när grannen oväntat knackar på. Och massor av goda recept och inspiration och peppning till alla matälskare där ute i köken så klart!
Denna stora bok som täcker årets alla månader är fylld med recept för både vardag och helg, snabblagade rätter såväl som lite mer utmanande och även utmaningar, Tinas bästa tips och knep i köket, och inte minst kunskap och information om de härliga råvarorna för varje säsong.
Helg med guldkant
Catarina König gjorde succé i Sveriges mästerkock och sen dess har hon levererat flera bästsäljande kokböcker. Det här är en kokbok som passar den som vill göra det lilla extra i köket!
Boken är fylld till brädden med allt man kan önska sig för att få till en oförglömlig middagsupplevelse: kapitel för kapitel får du ta del av välkomnande aperitifs och förplock, aptitretande förrätter, varmrätter med lyxig touch och självklart riktigt smarriga desserter.
Vad sägs om en lättgravad laxcarpaccio med rökt forellrom, lammracks med vispat örtsmör och potatisblommor, krämig potatisgratäng med mozzarella och parmesan eller hasselbacksäpplen med hasselnötstosca och snabb kardemummaglass?
Låt Catarinas sagolika rätter och utvalda dryck förhöja varandra - allt för den fulländade måltiden med äkta guldkant!
Indien i mitt svenska kök
Söker du en kokbok i julklapp till den som gillar att testa nya smaker och kök? Då är det här något för dig.
Indisk mat behöver inte innebära massa kryddor och krångel, utan kan vara snabb vardagsmat.
Den är också som gjord för den svenska sommarens alla fester, picknickar, bufféer och grillkvällar. Till hösten passar värmande currygrytor, soppor och frasiga samosas för såväl finmiddag som svamputflykt.
I sin senaste kokbok har Malin Mendel samlat sina allra bästa recept, sådant hon lagar till sin familj såväl som till kalas och bjudningar. Rätterna är lätta att göra, enkla att anpassa till alla och både färggranna och smakrika! Dessutom går de oftast att förbereda, grytorna blir bara godare av att stå till sig.
Varannan vecka
Johanna Westman släppte 2022 en kokbok som passar perfekt till föräldern som har barnen varannan vecka. Kanske en julklapp till mamma eller pappa?
Veckorna barnen var hos henne ville hon att de skulle ha det bra varje sekund, med mer älsklingsrätter och mindre vardag, utan att hon skulle "slösa" dyrbar barntid vid spisen. Veckorna utan barn skulle måltiderna vara snabbt överstökade och slarvades ofta bort.
Det behövdes helt enkelt nya rutiner och nya smarta lösningar; recept som löser vardagsproblem och skapar goda måltider för såväl ensamätaren som storfamiljen.
Allt det hon lärde sig vill Johanna Westman dela med sig av här. Resultatet är en bok som kan läsas från två håll, ett för barnveckan och ett för egenveckan och med många tips om genvägar och njutningar för hela tillvaron.
Ett bord, flera smaker
Adam Thulin gjorde succé i Sveriges Mästerkock 2022 och den här kokboken går garanterat hem hos de som fattade tycke för Adam!
”Grundtanken med min kokbok är att alla själva får komponera sin egen måltid av flera mindre rätter. Jag gillar att ställa fram en massa olika fat på bordet och sedan får man välja vad man vill lägga upp på sin tallrik. Det skapar en bra atmosfär runt bordet. Andra viktiga punkter för mig och min matlagning är att:
• det ska vara enkelt (de flesta recept har färre än tio ingredienser)
• det ska vara prestigelöst (vill du ta en genväg – fine, det kan bli jättegott ändå!)
• det ska vara lättillgängligt (alla råvaror går att köpa i Katrineholm så du kan säkert också hitta dem!).
Laga mig - Lotta Lundgren
Lotta Lundgrens kokböcker är en härlig mix av humor och recept. Perfekt julklapp till en person som gärna ser humor i allt de gör!
Fallolyckor relaterade till chili, ett triangeldrama med risotto, Olof Palmes hemligstämplade glassrecept, intergalaktiska utsvävningar med kyckling, ett frontalangrepp på paj, anknytningsproblem till Palak Paneer, det italienska kökets katastrofala effekter på Friedrich Nietszches psykiska hälsa, medelålderns glädjeämnen, matlagning på andra planeter, bullar med baksida, Freud vs Jung, vitlök, citronzest och en oväntat klargörande introduktion till ämnet vin.
Enkel vardagsmat upphöjd till konst och serverad med lika delar humor, bildningsiver och fria fantasier. Kokboken Laga mig är Lotta Lundgrens uppföljare till den numera klassiska storsäljaren Om jag var din hemmafru. I Laga mig har hon samarbetat med fotografen Pelle Bergström och konstnären Denise Grünstein.
Utsedd till Årets Svenska Kokbok 2020 av Gourmand Awards.
Green Kitchen: Quick & Slow
Den perfekta vegariska kokboken att ge bort till den som antingen är eller vill börja äta mer vegetarisk mat.
I Green Kitchen: Quick & Slow samlar David Frenkiel och Luise Vindahl allt de har lärt sig under åren i det gröna köket. Dessutom försöker de lösa två vitt skilda matlagningssituationer som de själva möter varje vecka: vardagarna med ont om tid och helgerna då matlagandet får ta mycket plats.
Quick erbjuder smarta frukostar och mellanmål, och enkla vardagsmiddagar som inte kompromissar med det viktigaste: att vara oemotståndliga! Det är rätter som kräver lite av en, men som erbjuder mycket.
Slow fokuserar på de utdragna helgmåltiderna då matlagandet blir dagens bästa stund. Här kan det handla om preppingen inför en pizzakväll med vännerna eller den stillsamma förberedelsen av ett långkok för storfamiljen.
Middag i en gryta
2021 års julvärd Tareq Taylor behöver knappast någon närmare presentation och han är en väldigt omtyckt personlighet och kokboksförfattare. Här är hans populära kokbok med middagar som kan tillagas i en gryta.
En gryta sköter sig mer eller mindre själv på spisen och gör att du kan ägna dig åt gästerna i stället för åt matlagning. Så använd kastrullen modell större eller grytan som står där i köksskåpet – ofta!
Visst kan det ta lite tid att få till det där möra köttet som smälter i munnen, men medan grytan puttrar kan du ju göra helt andra saker.
Ett stort plus med grytor är att de ofta kan förberedas och lagas i förväg, ett annat är att de efter någon dag smakar ännu bättre. Och med Tareq Taylors omisskännliga smaksäkerhet och kryddning från jordens alla hörn kan det förstås inte bli annat än gott, oavsett om grytan är grön eller innehåller kött, fågel eller fisk
Bullar, bröd & brunch
Camilla Hamids kokbok är perfekt att ge i julklapp till de som följer henne och inspireras av hennes matlagning och bakning.
Finns det något bättre än bullar, bröd och brunch? Nej, blir det ögonblickliga svaret om du frågar Camilla Hamid.
Olika sorters bullar och bröd och en lång, härlig brunch får alla på gott humör. I den här boken har Camilla samlat sina bästa recept på bullar och smarriga fyllningar; kanelbullar, sticky buns, toscabullar och solskensbullar, för att bara nämna några oemotståndliga exempel.
På brödsidan samsas bland annat lyxiga scones, tekakor och danskt rågbröd med sirapslimpa och ett gäng frasiga frallor och croissanter.
Boken avslutas med flera härliga brunchrecept - ägg på olika sätt, pannkakor, lyxiga mackor, shakshuka, granola och massor av annat gott. Här finns allt du behöver för en underbar frukost, brunch eller fikastund!
Killmaterskan kokbok
Linnea Wikblads kokbok, kvinnan bakom det oerhört uppskattade instagramkontot killmaterskan är en humoristisk och sanningsenlig kokbok som inte liknar någon annan.
- Hur ser själen egentligen ut hos en vuxen människa som inte gillar lök?
- Varför ska vi människor behöva utstå fenomenet hemmabrunch?
Och en genomgående guide till hur du effektivt minimerar disk genom att duka upp en golvpicknick på en utfälld ugnslucka där alla äter direkt ur formen med en halvmeter torky i knäet.
Linnea Wikblad blandar humor med en mix av både lätta och avancerade recept där läsaren själv får utrymme att testa sig fram. Med få pekpinnar och en del ifrågasättande av gamla sanningar, som att gjutjärnspanna är det enda rätta eller att man bör använda samma vin I maten som man dricker TILL den.
Hos Killmaterskan går det nämligen alldeles utmärkt med vilket billigt tetravin som helst i såsen. Även i glaset om det kniper ..
Nudlar
Jennie Walldén har skrivit en kokbok om hur du gör magi med nudlar. Ett klockrent val av kokbok att ge bort i julklapp med tanke på den omvärldssituation vi befinner oss i
Jennie Walldéns första kokbok kom ut 2013 och sedan dess har hon räddat middagen hos hundratusentals svenska familjer, både till vardag och fest.
Asiatiska ingredienser är idag ett naturligt inslag i de flesta matbutiker. I kommunikationen med sina många följare har Jennie börjat se ett tydligt mönster, nämligen passionen för nudlar. I den här boken får du lära dig allt om olika sorters nudlar och vad de passar till.
Den är packad med recept där nudlarna är stjärnan vare sig det ska gå kvickt efter fotbollsträningen eller du ska imponera på vänner. Du stiftar bekantskap med rätter som Drunken Noodles med räkor, Myror som klättrar i träd, Bang Bang Chicken Noodles och TikTok-Nudlar, men också fräscha sallader, många vegetariska nudelrätter och en hel uppsjö med grytor och soppor med nudlar.
Jennie har en unik förmåga att med bara några få välvalda smaksättare sätta guldkant på sina recept och genast göra dem till läsarnas nya favoriter.
Morberg lagar husmanskost II
Per Morbergs kokböcker är ett säkert kort att ge bort i julklapp. Här får ni Morbergs bästa husmansrecept från hela Europa!
"Planen var att göra en ny bok om svensk husmanskost. Det blir lätt, tänkte jag. Men snart märkte jag att alla raggmunkar, fläskläggar, kalopser och stekta strömmingar tagit slut. Jag hade lagat ALLA de mest älskade godingarna redan.
Men om jag kikade runt hörnet? Därute i Europa finns ju massor av rätter med rötter som kärleksfullt förädlats i generationer och aldrig blir omoderna.
Boeuf bourguignon, choucroute garnie, polska dumplings, torsk på norsk, apfelstrudel – genuin och välkomponerad mat med tradition, lika självklar som vår egen husmanskost. Det är det jag lagat här.
Det finns en anledning till att vissa rätter blivit klassiker. De är goda.”