Svetsaren från Boden, med en fot i det uiguriska köket och den andra i Norrland.
I Sveriges mästerkock fick Nazuk Turdieva visa upp många nya sidor. För som juryn säger: ”Nazuks styrka är att hon inte är inriktad på en viss typ av mat, utan behärskar så många olika kök.” Och det är resorna och mamma Michriban som har inspirerat.
Här bjuder Nazuk på 40 recept på snacks, förrätter och varmrätter från när och fjärran. Så varför inte pröva något nytt till middag?
Bjud vänner och familj på en georgisk vitlökskyckling, svampdumplings med ingefärsmajonnäs eller den renfilé med blåbärssås som var starten på resan mot förstaplatsen. Och knepet? Laga med respekt för råvarorna och med kärlek!
Nazuk Turdievas passion för mat är något i särklass, vilket direkt imponerade på juryn i Sveriges mästerkock. År 2021 vann hon SVT-tävlingen Bäst i köket tillsammans med sin mamma och sin bror.
2023 visar hon än en gång sin känsla för att kombinera och lyfta fram nya smaker när hon vinner årets Sveriges mästerkock. Nazuk är 29 år, bor i Boden och jobbar som svetsare.