Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar
Sjungom studentens lyckliga dag. Snart nalkas studenttider och det kan ofta vara knepigt att komma på en bra present till ett sånt högtidstillfälle. Här tipsar vi om kokböcker som passar perfekt som studentpresent.
Våra presenttips
Att ta studenten är verkligen en högtidlig stund för alla inblandade. Det är pirrigt och hela vuxenlivet ligger framför studenten. Äldre gäster blir lätt nostalgiska och minns tillbaka på sin egna student.
Vid ett sånt här tillfälle så vill man gärna ge en studentpresent som mottagaren kan ha nytta av och ha med sig genom livet. Det är därför vi tycker att en kokbok är en alldeles perfekt studentpresent att ge bort. Oavsett vad som väntar studenten härnäst så kommer en kokbok att komma väl till pass framöver i livet.
En kokbok är ju en relativt billig studentpresent så om man känner att man vill komplettera med något mer så passar det ju utmärkt att ge kökstillbehör eller köksredskap som en elvisp, våffeljärn eller en bra stekpanna. På så sätt så knyter man samman presenterna fint och du kommer förhoppningsvis bli ihågkommen länge i studentens kök.
Matlagningsintresset kan variera stort i den här åldern och därför så tipsar vi om lite olika typer av kokböcker som kan komma att passa alla nivåer av matlagning. Många som tar studenten idag är väldigt medvetna om miljön och klimatet och vi har försökt att få med en hel del kokböcker med klimatsmart mat.
Våra tips på studentpresenter
Bonniers kokbok
En riktig klassisker bland svenska kokböcker. Ger du bort den här kokboken i studentpresent kan du vara säker på att den håller väldigt länge. Det är en gedigen kokbok som kan användas av både nybörjaren och den mer erfarna hemmakocken.
"Bonniers Kokbok går från det grundläggande - konsten att koka ägg - via den snabblagade vardagsmaten till de påkostade festmåltiderna för helger och högtidsdagar. Bakat av alla slag, grönsaker, asiatisk mat och läckra efterrätter ges extra stort utrymme, liksom hur olika råvaror ser ut och hur de används Här finns avsnitt med rolig och matnyttig läsning om mat och vin, om karakteristiska kryddningar och smaksättningar i exotiska länders kök, om fester och dukningar."
Ett bord, flera smaker - Adam Thulin
Från vinnaren av Sveriges Mästerkock 2022 - Adam Thulin kommer denna kokbok med fokus på smårätter.
En bok som passar väldigt bra att ge bort till studenter då Adam bara är dryga 20 år gammal och igenkänningen hos ungdomarna är stor. Förutom att bjuda på väldigt goda recept så berättar Adam en del om sig själv och den resa han gjort med matlagningens hjälp.
”Grundtanken med min kokbok är att alla själva får komponera sin egen måltid av flera mindre rätter. Jag gillar att ställa fram en massa olika fat på bordet och sedan får man välja vad man vill lägga upp på sin tallrik. Det skapar en bra atmosfär runt bordet. Andra viktiga punkter för mig och min matlagning är att:
• Enkelt (de flesta recept har färre än tio ingredienser)
• Prestigelöst (vill du ta en genväg – fine, det kan bli jättegott ändå!)
• Lättillgängligt (alla råvaror går att köpa i Katrineholm så du kan säkert också hitta dem!).
Käka grönt
Julia Tuvesson är en populär bloggare inom vegomat och hennes kokböcker är väldigt uppskattade. Den här kokboken innehåller mycket smått och gott för den som vill bli bättre på vegetarisk matlagning.<br><br>
"Säg hejdå till tallriksmodellen och hej till en uppsättning gröna modeller! I Käka Grönt! vänder Tuvessonskan på allt vi tidigare har lärt oss om tallriksmodellen för att istället hitta andra sätt att komponera sina måltider på som är bättre anpassade för den gröna matlagningen. I denna bok får du verktygen för att gå mot en grönare livsstil med recept på såväl matprepp som snabba vardagsmåltider, festmat och tapas.
Boken passar både som en köttätares första kokbok för nybörjare till det gröna köket samt som en handbok för den redan frälsta vegoälskaren."
Middagskompassen
Klimatfrågan har aldrig varit mer aktuell och det här är någonting som många av våra studenter tänker och kan mycket om. Här är en perfekt kokbok för den som också vill bli mer klimatsmart i köket.
"Bästa möjliga maten för oss och vår planet – hur ska man tänka? I Middagskompassen visar Paul Svensson och Zeina Mourtada hur man kan njuta av riktigt god mat samtidigt som man tar hänsyn till vår planet. Med sina inspirerande vardagsrecept sätter de goda rätter på bordet. De 80 recepten är välsmakande, lättlagade och klimatsmarta."
Vår Kokbok Student
Kanske ska personen plugga vidare direkt efter studenten eller tänker göra det i närtid? Då är det här ett grymt presenttips!
"I Vår kokbok student hittar du billiga och goda middagstips och hundratals recept med noga utvalda råvaror med influenser från hela världen. Du lär dig allt om att spara pengar när du handlar mat, ta vara på rester, hur du förbereder och planerar veckan och letar upp de bästa råvarorna. Du får mer är 200 härliga recept och handfasta råd på vad du kan göra för att lägga så lite pengar som möjligt och samtidigt få näringsrik, vällagad, god och inspirerande mat."
Portionen under tian : bra mat för dig, din plånbok och planeten
Ekonomin brukar inte vara på topp när man precis tagit studenten men det behöver inte hindra dig från att laga god mat. Bloggaren Hanna Olvenmark kombinerar billig, klimatsmart och hälsosam mat i den här kokboken med många vegetariska recept.
"Hanna Olvenmark är dietist och hängiven snåljåp, och hon har en mission: att slå hål på myten om att hälsosam mat bara är till för dem som har tid, ork och framför allt pengar. I tre år har hon drivit den omåttligt populära bloggen Portionen under tian där hon visar på fördelarna med att leva snålt både för plånboken, miljön och kroppen."
Vegansk husmanskost
Kanske är personen som du ska ge studentpresent till vegan? Då vill vi tipsa om den här veganska kokboken av sveriges största bloggare inom vegansk mat, Gustav Johansson.
"Steget från att äta maten vi är uppvuxna med till att börja äta mer vegetariskt eller veganskt kanske känns långt. Måste jag sluta äta köttbullar på julafton eller avstå sillen till färskpotatisen på midsommarafton? Nej! I ”Vegansk husmanskost” visar Gustav Johansson hur vi kan laga både rätterna vi känner igen från barndomen och moderna klassiker på ett nytt sätt. Rätterna bygger helt på växtbaserade råvaror, men bara lugn – Gustav lär dig hur du bäst använder dem för att få till rätt textur och mest smak. Och framförallt, det blir riktigt gott!"
Det goda franska köket - Julia Child
Är det en väldigt matlagningsintresserad person som du är på jakt efter studentpresent till? Då är Julia Childs kokbok "Det franska köket" en perfekt present. Kokboken har kallats kokböckernas kokbok och går grundligt genom klassiska rätter från det franska köket.
"I Julia Childs vid det här laget klassiska, för att inte säga ikoniska Det goda franska köket finns ALLT för den som vill lära sig laga mat på riktigt, ryggraden i fransk matlagning. Det är noggrant, passionerat och helt befriat från genvägar. Både vad gäller tid, råvaror och tillvägagångssätt."