Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar
Champagne, denna ädla dryck som är så god och ger en extra känsla av lyx. Trots populariteten så dricks Champagne förvånansvärt sällan tillsammans med maträtter. Det vill vi ändra på! Här får ni tips på bra mat att kombinera med Champagne.
Champagne dricks ofta som välkomstdryck på fester och middagar men mer sällan parar man ihop det med huvudrätten eller förrätten. När det vankas mer traditionell mat så faller många tillbaka på rött eller vitt vin.
Vi vill uppmuntra er till att prova kombinera mer mat med Champagne. Testa gärna hemma när lagar lite festligare helgrätter.
Om ni tycker det känns dumt att öppna en hel flaska champagne när ni bara är två som ska dela på flaskan så är ett tips att använda er av en champagneförslutare. Med en sådan så kan ni försluta champagneflaskan med bibehållen kvalite och inte vara oroliga för att innehållet blir dåligt med det samma.
Vilken mat kan man matcha till Champagnen då?
Ett grundtips om du ska välja Champagne till maten är att rätten som ni ska äta bör vara salt, syrlig eller innehålla mycket fett. Champagnens naturliga toner är oftast syrliga och fruktiga vilket gör att den går utmärkt att kombinera med den här sortens rätter. Fisk och skaldjur är råvaror som passar väldigt bra att matcha med champagne.
Dock bör ni undvika att matcha maten med Champagne när ni ska äta en köttbit då den typen av rätt passar betydligt bättre med ett gott vin.
Några tips på fisk & skaldjursrätter att dricka Champagne till:
- Skaldjursrätter som Toast Skagen
- Ostron
- Sushi och sashimi
- Grillad fisk som till exempel Lax eller röding
- Musslor
Tänk på att försöka balansera champagnen med den rätt du ska laga. Om du serverar en lite tyngre rätt så välj en champagne med lite fylligare karaktär.
Fler rätter som fungerar väldigt bra till Champagne:
- Pizza med löjrom och creme fraicé
- Ost - Gärna en mjukare ost som till exempel: Mozzarella, Getost, Brie eller Ricotta
- Friterad kyckling och fisk
- Syrliga vegetariska rätter som till exempel Caprese
Vi hoppas att ni fått lite inspiration på maträtter där Champagnen kommer höja rätten ännu mer. Denna ädla och ofta dyra dryck gör inte alls bort sig vid matbordet!
Tips på kokböcker för dig som vill lyxa till det lite extra:
Här tipsar vi om några kokböcker som har flera recept som passar utmärkt till Champagne.
Helg med guldkant
Nu är det dags att sätta guldkant på helgens middagar tillsammans med hyllade matkreatören Catarina König och hennes nya bok Helg med guldkant.
Alla längtar vi efter helgen, och finns det något bättre än att bjuda hem vänner och familj och umgås, äta och dricka gott och njuta av tiden tillsammans? I sin nya kokbok visar Catarina König vägen till det där lilla extra som verkligen sätter guldkant på helgens middagar.
Detta är också boken för dig som vill lära dig att kombinera mat och dryck, allt för den optimala middagsupplevelsen. Matcha mat och dryck - vilket vin och vilken druva ska man välja, och vilket glas till vinet?
Boken är fylld till brädden med allt man kan önska sig för att få till en oförglömlig middagsupplevelse: kapitel för kapitel får du ta del av välkomnande aperitifs och förplock, aptitretande förrätter, varmrätter med lyxig touch och självklart riktigt smarriga desserter.
Vad sägs om en lättgravad laxcarpaccio med rökt forellrom, lammracks med vispat örtsmör och potatisblommor, krämig potatisgratäng med mozzarella och parmesan eller hasselbacksäpplen med hasselnötstosca och snabb kardemummaglass?
Sommarmat : Sill, fisk & skaldjur : Frederik Zälls bästa
Sommarmat ett stort ord med väldigt god innebörd. Fisk med lite extra fokus på sill tillsammans med skaldjur är ju något av det bästa som finns.
Krämiga och klara sillar, strömming, krabba, lax och även tips på rökta räkor och tillbehör därtill. En bok fylld av värmande sommarbilder och framförallt Sommarmat!
I kokboken får vi med oss klassiker som Klassisk Senapssill, Löksill, Skaldjurscrêpes, Bellmansströmming & Rökta räkor, men även en hel del andra inspirerande rätter som till exempel Krabbtartar, Whiskysill, Ost- & Räkfyllda Kronärtskocksbottnar och Lingonsill.
Äntligen helg
För Tom Sjöstedt finns det alltid tillfälle att fira. Och det gör man bäst med riktigt god mat. På helgen har de flesta av oss mer tid att laga, äta och njuta av mat. Men det behöver ju inte betyda att det ska vara svårt eller krångligt. Bara godare.
I sin nya bok Äntligen helg radar han upp 15 fantastiska menyer som skulle förgylla vilken dag som helst, vardag som fest.
Här hittar du bland annat baconlindade dadlar med getostdip, toast med mascarpone och rimmade pilgrimsmusslor, majskyckling med gulbetor och rotsellericrème samt chokladfondant med gräddfilsglass.
Tom Sjöstedt är också kocken som tycker att korv med bröd eller pizza kan vara en lika stor matupplevelse som ostron och löjrom. Att det enklaste kan vara det godaste.